טיפול קוגנטיבי בחרדה
רגש החרדה הוא חלק בלתי נפרד מהילדות. רוב הילדים עוברים שלבים בחייהם בהם יש עליה בעוצמת החרדה המובילים למצוקה לילד ובני משפחתו. לרוב מדובר בשלב זמני אשר אינו משאיר את חותמו לאורך זמן. במצבים אחרים החרדה לא רק שאינה נחלשת אלא נוטה להתגבר ולהתעצם ו"כובשת" יותר ויותר תחומים בחיי הילד. במצבים אלה הילדים מתחילים לפתח תופעות עצבנות יתר, ביישנות מוגזמת, והימנעויות ממקומות ופעילויות שונות. המנועיות אילו פוגעות בתפקוד החברתי ומצמצמות את טווח הפעילויות שהילד מרשה לעצמו לחוות.
רוב הילדים הסובלים מחרדה מנסים להתמודד איתה דרך ניסיונות שליטה לא מוצלחים. הם מנסים לבנות חיים בהם לא יתקלו ברגש החרדה בעיקר דרך הימנעות והסתגרות. לעיתים קרובות ניסיונות השליטה גם זולגים לתחום המשפחתי – הילדים ירצו לקבוע כיצד יש לנהוג בבית, מה מותר ומה אסור, יתווכחו לעיתים קרובות ובמצבי חרדה יותר קיצוניים ינסו להיות השליטים בבית.
במכון מראות אנו מטפלים בילדים הסובלים מחרדה באמצעות שילוב של:
- טיפול קוגנטיבי התנהגותי
- הדרכת הורים
- עבודה מערכתית אינטנסיבית הכוללת הדרכה בבית הספר
הטיפול הקוגנטיבי התנהגותי הוא טיפול המבוסס על ההנחה שדרך החשיבה שלנו מעצבת את התגובות הרגשיות וההתנהגותיות שלנו. הטיפול מתמקד בדפוסי החשיבה המעצימים את התגובות החרדתיות, עוזר לילדים להכיר בדפוסי החשיבה הללו ולזהות היכן ומתי דפוסים אלה פוגעים ומרחיקים אותו מהמטרות היכולות לקדם אותם בחייהם. הטיפול שואף גם לחשוף את הילד לגירויים המעוררים חרדה ולפתח מיומנויות להתמודדות יעילה ומוצלחת עם גירויים אילו. הטיפול עושה שימוש באסטרטגיות של פתרון בעיות ומנחה את הילד להחליף את החשיבה מעוררת החרדה בחשיבה מפחיתת חרדה ולהחליף דרכי התנהגות הימנעותיים בדרכי התנהגות בונים ויעילים.
במקביל לטיפול הקוגנטיבי אנו מדריכים את ההורים כיצד "לא להכנע לחרדה", לדעת היכן כדאי לגונן על הילד ומתי צריך ואף חשוב לאתגר אותו. על מנת לבלום את תהליך ההתפשטות של ההתנהגויות ההמנעותיות אנו בונים עם ההורים תוכנית בה הם יכולים לעזור לילד להיחשף באופן מתוכנן לחוויות מעוררת חרדה דבר המוביל את הילד לחוש שהוא יכול להתגבר על הפחד שלו.
המרכיב השלישי בטיפול בחרדה הוא העבודה המערכתית הכוללת יעוץ לצוות ההוראה בבית הספר כמו גם הנחיה של חברים, בני משפחה וגורמים אחרים המעורבים בחיי הילד בדרכים שהם יכולים לעזור לילד להתגבר על החרדה.
Comments are closed.